ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΤΟΥΡΣΙ!!!

Από σχόλια σας πάνω σε άλλες συνταγές μου με αγκινάρες ξέρω πολύ καλά ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν τις συμπαθούν. Η Ελευθεροτυπία πάντως προχτές την Τρίτη έγραφε ότι η αγκινάρα περιέχει την μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από όλα τα ζαρζαβατικά! Και όταν την έχουμε σε τουρσί την έχουμε διαθέσιμη όλο το χρόνο και σε άμεση ...χρήση! Κάθε χρόνο τέτοια εποχή φτιάχνω τουρσί αλλά να σας πω την αλήθεια με τις συνταγές που έβρισκα στο διαδίκτυο και ακολουθούσα δεν έμενα και πολύ ευχαριστημένος. Φέτος όμως βρήκα "φλέβα χρυσού", έπεσα σε μια καταπληκτική συνταγή κυκλαδίτικη που είναι και η πιο εύκολη από όλες τις άλλες και δίνει και το καλύτερο αποτέλεσμα από νοστιμιά. Είναι συνταγή της Τήνου και την έχει στο βιβλίο της "Κυκλάδων γεύσεις" η Κα Νικολέττα Δελατόλα-Φωσκόλου.

1. ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΑΓΚΙΝΑΡΩΝ:
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες σπάζοντας τα φύλλα λίγο πιο πάνω από την τρυφερή τους ρίζα και τις κόβουμε στα τέσσερα, αφαιρώντας από το εσωτερικό τους το μαλλί. Μετά κόβουμε το κάθε κομμάτι στα δύο και αφού τα βυθίσουμε για λίγο μέσα σε ένα μπολάκι γεμάτο με χυμό λεμονιού τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα.
2. ΥΛΙΚΑ ΒΡΑΣΙΜΑΤΟΣ:
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα ελαιόλαδο και λευκό ξύδι (προσοχή: μόνο λευκό!) στην αναλογία 2:1. Για 20 αγγινάρες βάζουμε 2 φλυτζάνια ελαιόλαδο και ένα φλυτζάνι λευκό ξύδι καθώς και 1 κουταλιά της σούπας αλάτι.
3. ΒΡΑΣΙΜΟ:
Ανάλογα με το πόσο σκληρές είναι οι αγκινάρες. Γι' αυτή την εποχή πιστεύω πως 5 λεπτά φτάνουν. Το ζητούμενο πάντως είναι να έχουν οι αγκινάρες μια τραγανότητα, να μη μας μαλακώσουν. Σβήνουμε και τις αφήνουμε όπως είναι στην κατσαρόλα.
4. ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ:
Αφού κρυώσουν στην κατσαρόλα, τις τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο με προσοχή και τις σκεπάζουμε με το ζουμί της κατσαρόλας. Το έδεσμα μας είναι έτοιμο, πεντενόστιμο και διατηρείται για ένα χρόνο εκτός ψυγείου.
Navarino-s: συνταγές lofaloco (low fat low cost)

Σχόλια

Ο χρήστης Lila Xagorari είπε…
Πάνω στην ώρα ήρθε η συνταγή!!!
Έχω πάνω από 100 αγγινάρες στον κήπο μου που την άλλη εβδομάδα πρέπει να κοπούν!!! Σίγουρα θα φτιάξω και μερικές τουρσί!!
ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!!
Ο χρήστης Ξανθή είπε…
Πριν μια βδομάδα τελειώσαμε τις περσινές. Μια φίλη με κτήμα θα μου φέρει σε 15 μέρες όλες τις μικρές που θα απομείνουν πριν οργώσει αυτό το κτήμα,οπότε θα φτιάξω πολλές με λίγο διαφορετικό τρόπο.
Ο χρήστης Irini είπε…
Τις φτιάχνω και εγώ αλλά όχι συχνά γιατί στο σπίτι δεν τις τρώει κανείς παρά μόνο εγώ.Σ' ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή.
Ο χρήστης heart n soul είπε…
πω πω γκουρμεδιά!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Λίλα μου γειά σου!
Αυτές οι τελευταίες αγγινάρες είναι και οι πιο αρωματικές, ό,τι πρέπει!
Καλό Μήνα!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Ξανθή μου καλημέρα καλό μήνα!
Όπως έγραψα και στη Λίλα αυτές οι τελευταίες είναι και οι καλύτερες για τουρσί!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Irini καλημέρα!
Είναι αυτό που έγραψα ότι έχει πολλούς ...εχθρούς η αγγινάρα!
Καλό μήνα!
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@heart n soul
Ποδαρικούλι μου τι κάνεις; Και σε προσφωνώ έτσι γιατί όπως σου έχω ξαναπεί μου έκανες το πρώτο σχόλιο όταν ξεκίνησα το μπλογκ μου και όταν επισκέφτηκα το δικό σου είχες μια φωτογραφία με δυο ...πόδια που βουτούσαν στην άκρη της θάλασσας!
Καλό μήνα σου εύχομαι!
Ο χρήστης heart n soul είπε…
καλό μήνα, καλή Πρωτομαγιά navarino-s:)
Ο χρήστης Λίνα είπε…
Πολύ ωραία ιδέα. Επειδή εγώ είμαι λάτρεις τις αγκινάρας, θα δοκιμάσω να τις φτιάξω.
Καλό βράδυ.
Ο χρήστης navarino-s είπε…
@Λίνα
Καλό βράδυ και καλή επιτυχία στο εγχείρημα!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
και με το τσιπουρακι ταιριαζουν μια χαρα οι αγγιναρουλες.

Δημοφιλείς αναρτήσεις